Obstetrica si ginecologie
Viata Medicala - obstetrica si ginecologie



Sexualitatea la femei , o problema complexa


E.Crauciuc
Clinica a-III-a Obstetrica-ginecologie
Spitalul Clinic de Obstetrica-ginecologie "Elena-Doamna" UMF "Gr.T.Popa" Iasi


Sexualitatea este o problema complexa si numeroase variabile intervin in definirea acestei functii si in distinctia intre normal si patologic.
Cu siguranta ca doua elemente intervin major:
a. elementele de individualitate, dublate de subiectivism;
b. modificarile anatomice induse de prolaps si incontinenta urinara.
Ramane de stabilit, prin studii ulterioare, relatia dintre functia sexuala pe de o parte, prezenta si tratamentul prolapsului si / sau incontinentei urinare pe de alta parte. Ar fi necesar un studiu longitudinal extins pentru a stabili nivelul functiei sexuale inainte si dupa tratamentul chirurgical pentru prolaps si incontinenta.
Este o realitate faptul ca s-au raportat probleme in desfasurarea functiei sexuale la femeile cu prolaps pelvi-perineal si/sau incontinenta urinara, probleme ce se pare ca au drept cauze modificarile anatomice determinate de prezenta prolapsului , dar si factori psihologici cum ar fi autoaprecierea defavorabila.
Majoritatea studiilor din literatura se limiteaza la descrierea acestor probleme sexuale si nu iau, de obicei, in consideratie factori de influenta majora, cum ar fi varsta .
Articolul de fata are drept scop evidentierea principalelor simptome pe care le acuza bolnavele cu prolaps pelvi-perineal si / sau incontinenta urinara in timpul activitatii sexuale, cat si principalii factori care intervin in afectarea functiei sexuale, comparativ cu un lot martor.
Principalele simptome pe care le acuz\ pacientele cu prolaps pelvi-perineal si/sau incontinenta urinara sunt: uscaciunea vaginala - simptom care este valabil atunci cand interfereaza actul sexual pe mai mult de 10% din perioada sa; dispareunia - durere sau arsura vaginala in timpul sau dupa actul sexual, pe mai mult de 10% din durata sa; disfunctia orgasmica - orgasm in timpul actului sexual ce dureaza mai putin de 25% din perioada normala; pierderi urinare in timpul actului sexual.
Principalii factori care afecteaza functia si activitatea sexuala la pacientele cu prolaps pelvi-perineal si / sau incontinenta urinara, obtinuti in urma unui studiu statistic pe cele 500 cazuri luate in evidenta au fost urmatorii: varsta si gradul prolapsului pelvi-perineal
Studiul clinic al lotului de femei cu prolaps pelvi-perineal releva anumite concluzii:
Cel mai important rezultat al acestor studii este faptul ca:
c. femeile cu prolaps si incontinenta manifesta interes pentru functia sexuala `n mod similar si comparabil cu femeile continente fara prolaps.
d. alte probleme din sfera sexuala sunt comune la ambele grupuri (dispareunia, varsta, partenerul etc.).
e. majoritatea femeilor active sexual (80 %) sunt in general satisfacute de relatiile lor sexuale.
f. varsta inaintata si conflictele intre parteneri sunt factori mai importanti decat simptomele ginecologice.
Realitatea care se desprinde din aceste studii este faptul ca femeile doresc sa ramana active sexual, in ciuda simptomelor relatate din motive de prolaps sau incontinenta. Acuzele privind disfunctiile sexuale se situeaza, dupa cum s-a vazut. Nu se explica din punct de vedere anatomo-functional de ce femeile cu incontinenta urinara fara prolaps genital manifesta .












Cauta pe internet informatii medicale:
( In fereastra separata care va apare, selecteaza motorul de cautare.)

*Recomandarile si informatiile furnizate de acest site au un rol pur orientativ. Pentru rezolvarea problemelor medicale cu care va confruntati adresativa-va cabinetului "Viata Medicala" sau personal, domnului dr. Eduard Crauciuc.

Created by MdsDesign